Laten we het eens hebben over water …

Laten we het eens hebben over water …

De hitte die de afgelopen weken door Europa trok, roept opnieuw vragen op over het gevoelige vraagstuk van water en de schaarste ervan. In de afgelopen jaren is het klimaat in Europa sneller opgewarmd dan wereldwijd, en in de zomer zelfs nog sneller rond de Middellandse Zee. De risico’s die gepaard gaan met temperatuurstijgingen zijn dus niet hetzelfde van Noord Finland tot Zuid Griekenland. Deze opwarming vereist het nemen van adequate en noodzakelijke maatregelen om water vast te houden en de beschikbaarheid ervan te garanderen.

Beter waterbeheer is in deze tijd van het jaar essentieel. Bij dit beheer zijn zowel de overheden als de particulieren betrokken. Volgens de Wereldbank (1ste  trimester  2023) verliest Europa een kwart van zijn drinkwater aan lekkende leidingen. Er valt dus nu al winst te behalen door te investeren in een betere infrastructuur. De strijd tegen lekken in waternetwerken is een belangrijk aandachtspunt voor het behoud van water.

Overheden zijn ook van plan om meer te investeren in ontzilting en afvalwaterrecycling, aangezien het steeds moeilijker wordt om afhankelijk te zijn van regenval om de watervoorziening voor individuen en economische actoren te verzekeren.

Er is nog veel vooruitgang te boeken, vooral in de landbouwsector, de grootste waterverbruiker. Door boeren te overtuigen om te investeren in een nieuwe generatie van meer gerichte irrigatiesystemen, kan in sommige gevallen tot 70% water worden bespaard, zeggen experts.

De strijd tegen waterverspilling moet door alle burgers worden gedragen:

  • Installeer een schuimer op de kranen: dit zou 50% water besparen in vergelijking met een conventionele kraan. Pas op voor lekken: de zomer is de ideale tijd om controles uit te voeren met betrekking tot waterlekken.
  • Een redelijke douchetijd (gemiddeld 4 minuten).
  • Vang regenwater op voor de tuin en andere behoeften. Op 1 mei 2023 organiseerde bisschop Sebastian Chico Martinez, bisschop van Jaén (Spanje) een buitengewone processie om de genade van de regen te vragen.
  • Installeer een druppelaar: een systeem waarmee u tijdens uw afwezigheid de watergift kunt regelen maar ook de dagelijkse watergift kunt beperken. In totaal kan het u tot 50% water besparen.
  • Kies je planten goed: vooral dan deze die niet veel water verbruiken, zoals lavendel, salie, verbena of cactussen.

Alain Boubag