Ecologische bekering (Deel 5)

Energie in ons huis

Mathieu BOULANGER en Arnaud VERDA

 

Na onze manier van consumeren, ons voedsel, ons afval, onze verplaatsingen, zijn we toe aan de 5e en laatste fase van onze reis naar het Forum van de Spiritijnse Familie, met als thema huisvesting en energieverbruik. We wachten nog steeds op uw opmerkingen, gedachten en het delen van ervaringen op forumspiritain@gmail.com.

 

Hoe wordt er in onze huizen energie verbruikt?

 

Probleem: In Frankrijk slokken  de gebouwen 45% van de energie op!! In de afgelopen jaren hebben wetten en hulp elkaar opgevolgd om de prestaties van gebouwen te verbeteren. Nieuwe constructies verbruiken vandaag 8 tot 10 keer minder energie dan deze gebouwd in de jaren ’60. Het probleem betreft dus oudere gebouwen die serieus geïsoleerd moeten worden, niet door ze op te knappen.

Ook het gebruik van de  ruimte is sterk veranderd: in 40 jaar tijd is de gemiddelde oppervlakte/persoon gestegen van 30 naar 40 m², met veel onderlinge verschillen. Ook is in de winter de comforttemperatuur gestegen en worden er steeds vaker airco’s geïnstalleerd. Van alle domeinen van energieverbruik zijn het de gebouwen waar we het meest efficiënt en snel kunnen handelen.

 

De druk van de vastgoedsector en de evolutie van de energieprijzen dwingen een steeds groter deel van de bevolking tot brandstofarmoede. Zo heeft 60% van de Fransen de verwarming beperkt om aan te hoge rekeningen te ontsnappen, en heeft 25% moeilijkheden bij het betalen van hun energiefactuur. In 2019 gaf elk huishouden gemiddeld € 1.602,- uit aan energie voor wonen; hoe zit het in 2022? De huurders van “energieverslinders” – die ook de meest bescheiden huishoudens zijn – zijn het meest blootgesteld aan stijgingen van de energieprijs en verzinken snel in energiearmoede.

 

Vragen ter reflectie voor de communiteit/familie:

 

 • Ben ik op de hoogte van het jaarlijkse energieverbruik van het huis waar ik woon? Energieleveranciers geven het aan op de factuur. Met een snelle berekening weet u wat het verbruik per m² is.
  Te behalen doelstelling: < 80 kWh/m²/jaar voor verwarming en warm water.
 • Als we ver verwijderd zijn van ons doel, is het misschien tijd om na te denken en hulp te zoeken… Het openbare systeem van France Rénov (france-renov.gouv.fr) heeft als specifieke missie om de procedures voor optimalisatie van het energieverbruik te adviseren.
 • Wat is ons ruimtebeslag? Is het mogelijk om de warmte te optimaliseren in die ruimtes die die weinig gebruikt worden?
 • Naast verwarming verbruikt de graad van bezetting van de woonruimte ook energie (huishoudelijke apparaten, computers, verlichting, etc.).
 • Een gebouw kan de energieproductie ook ondersteunen (installatie van zonnepanelen).

Is  ons huis hiervoor geschikt?

 • Hoe schenken we aandacht aan de meest bescheiden mensen die te maken hebben met brandstofarmoede?

 

Wat zijn onze concrete concrete doelstellingen voor het komende jaar?

 

 • We kunnen misschien beginnen door ons bewust te worden van ons energieverbruik door het verbruik van onze apparaten te meten.
 • Nagaan waar we ons verbruik kunnen verminderen: bv. De was buiten drogen, geen toestellen op stand-by laten staan, enz. ;
 • Neem deel aan een CO2 – gespreksgroep:
 • Denk na hoe we ons huis efficiënter kunnen gebruiken.

 

Laten we bidden

Heer, wij danken U voor de rijkdom van de natuur die ons zoveel geschikte materialen biedt om energiezuinige habitat te bouwen. Door onverschilligheid of nalatigheid verspillen we echter energie in plaats van deze te sparen. Help ons om onze huizen op een gezonde manier te beheren en ervoor te zorgen dat niemand door onze passiviteit in brandstofarmoede terechtkomt. Moge uw Geest ons leiden in onze keuzes en onze gewoonten, om ons steeds meer naar u toe te keren, naar onze medemensen en naar uw schepping.