Ecologische bekering (Deel 2)

Bevraging van onze voeding

 

Mathieu BOULANGER en Arnaud VERDA

De eerste etappe op onze reis naar het forum bracht ons ertoe onszelf samen in vraag te stellen over de koolstofemissies die verband houden met onze consumptiepatronen. We nodigen jullie uit om ons tijdens deze reis (forumspiritain@gmail.com) het verslag van je discussies en / of je “koolstof” – doelstellingen op te sturen, zodat deze elementen dienen om de voorbereiding van ons forum te voeden. Vandaag is het onderwerp voedsel dat we zullen bespreken:

2e stap: bevraging van onze voeding

Probleem:
De klimaatverandering zal in veel delen van de wereld leiden tot een steeds grotere verstoring van de waterkringloop en aanzienlijke dalingen van de gewasopbrengsten. Tegelijkertijd heeft ons voedselsysteem (rekening houdend met alle fasen die de maaltijd uiteindelijk op ons bord brengen) een zeer sterke impact op de uitstoot van broeikasgassen: productie van zaden, teelt en veredeling, verwerking en verpakking, transport van de plaats van productie naar het verwerkingsbedrijf, naar het verkooppunt en naar de plaats van consumptie. Het goede nieuws is dat onze voedselkeuzes één van de hefbomen zijn waarmee we gemakkelijk, direct, een significante impact kunnen hebben op het gebied van CO2-uitstoot. Maar dat houdt wel in dat we een aantal gevestigde culturele gewoonten moet veranderen.

Een klassiek maar veelzeggend beeld is om twee gemiddelde diëten te vergelijken: die van een Amerikaan (zeer vlezig) stoot gemiddeld 2,6 ton CO2 equivalent meer uit dan die van een indiër (voornamelijk vegetarisch). Een maaltijd van lokaal geproduceerde granen, groenten en seizoensfruit heeft de helft van de impact van een vleesmaaltijd, met zuivelproducten en groenten en fruit buiten het seizoen die een lange weg  hebben afgelegd.

Eten roept sterke gevoelens op en is geworteld in onze culturen. Het wordt geassocieerd met genegenheid en feest. Het vormt zelfs de kern van de eucharistische maaltijd. Het is allereerst door de plaats van voedsel in het leven te begrijpen dat men zijn CO2-uitstoot kan verminderen.

Vragen voor gemeenschaps- / familiale reflectie:

  • Wat heeft mijn/onze voedselkeuze beïnvloed?
  • Wat geeft me zorgen over wat ik eet (junkfood, overgewicht, ziekten, additieven, overbevissing, GGO’s …)?
  • Wat zijn mijn eerste selectiecriteria bij de aankoop van voedsel (kosten, kwaliteit, etiket, oorsprong, type productie, enz.)?
  • Weet ik hoe wat ik eet wordt geproduceerd / verwerkt / verpakt / vervoerd?
  • Heb ik al nagedacht over de positieve link, in termen van voeding, tussen mijn gezondheid en klimaatbescherming?

Welke concrete doelen kunnen we stellen voor het komende jaar?

Eten is een complex en emotioneel onderwerp. Je eetgewoonten veranderen om je ecologische voetafdruk te verkleinen kan niet te abrupt of op een bestraffende/ascetische manier gebeuren. De veranderingen die de meeste slaagkans hebben zijn:

  • Datgene dat we zelf kiezen
  • Dat wat compatibel is met onze dagelijkse routines
  • Datgene wat we ons geleidelijk en continu eigen ameken

(bijv. één “vegetarische” dag per week, waterfontein in plaats van flessen, enz.)

Hier zijn enkele aandachtspunten (in CO2eq / kg voedsel):

Rood vlees (kalfsvlees: 63 kg, varkensvlees: ~ 20 kg, kip: 8-10 kg)
Zuivelproducten (boter: 13 kg)
Sterk bewerkte voedingsmiddelen
Exotisch fruit (avocado: 10 kg)
Vet en zoet voedsel
Flessenwater (0,4 kg)
Verse en seizoensgebonden groenten en fruit (<1 kg)
Peulvruchten (linzen: 0,2 kg)
Noten zaden
Zetmeel (aardappelen / tarwe: 0,6 kg)
Kraanwater (0,001 kg)

Laten we bidden

Heer, U die zowel voor de mussen als voor de mensen zorgt door alle ruimte en het voedsel te verstrekken volgens ieders behoefte, help ons een manier te vinden om ons gezonder en met respect voor uw schepping te voeden. Mogen onze maaltijden een lof worden voor de diversiteit en de schoonheid van uw gaven, voor onze groei en onze gezondheid, in overeenstemming met de groei en gezondheid van alle bewoners van ons gemeenschappelijk huis.