Laudato Si 2021-01

Cultures en terrace vertes sur une colline avec une petite maison sur une des terraces.Laudato si jaar – Januari uitgave
Dit is het moment om van koers te veranderen

Ik ben blij jullie weer te mogen begroeten bij het begin van het jaar. Een nieuw jaar is een nieuwe start en een gelegenheid om de te volgen koers na te kijken. Ook al zijn onze vrijheden nog beperkt… heb ik toch heel wat vakantiegroeten en nieuwjaarswensen gekregen. Ik vind daarin één ‘rode draad’: laten we de pagina 2020, het jaar dat werd gekenmerkt door een virus, omslaan en 2021 welkom heten. We hopen dat alles beter zal gaan, dat alles ‘als voorheen’ zal worden, dat we onze vrijheden en ons comfort zullen herwinnen. En we de slechte herinneringen, de mondkapjes, het afstand houden en andere uitgaansverboden mogen opbergen …

Zo eenvoudig is het echter niet! Het volstaat niet voornemens te maken, maar wel om van levenswijze te veranderen.
Hier dan een kleine verzameling goede raadgevingen:
• Alles is met elkaar verbonden, zegt paus Franciscus. De globale oplossing voor de groeiende crises hangt af van echte bekering tot een integrale ecologie.
• Een boeddhistische geachte: als de aarde ziek wordt, worden wij ook ziek, omdat we er deel van uitmaken. We kunnen niet voor onszelf zorgen zonder voor de aarde te zorgen
• Bernard Hulot: We moeten mensen zich niet schuldig laten voelen, maar ze verantwoordelijk maken. Herinner hen eraan dat de ecologische transitie een sociale transitie moet zijn
• Bertrand Piccard, Zwitserse piloot van het Solar Impulse zonnevliegtuig: deze crisis kan ons zaken leren. We kunnen er sterker door worden. Als we echter niets doen, zal het echt onnodig lijden geweest zijn en een terugkeer naar het beginpunt
• Er is geen ecologie zonder gerechtigheid. Er is geen gerechtigheid zonder ecologie … Niemand mag worden beroofd van het land waar hij woont, de goede lucht die hij inademt, het water dat hij drinkt en het voedsel waar hij recht op heeft. (Paus Franciscus, september 2020)

Hoe dan de schepping beheren?
Hoe zit het met de hulpbronnen van de aarde, en de toegang tot drinkbaar water, en het hele grote klimaatprobleem? Kortom: hoe zorgen voor ons gemeenschappelijke huis? De inzet is immens. Als we klimaatdreigingen niet au serieus nemen, gaan we een ramp tegemoet. Welke aarde gaan we aan onze kinderen overlaten? Wie zijn wij om al deze problemen het hoofd te bieden? Het doet me denken aan het verhaal van de kolibrie, dat ik jullie al eerder eens vertelde. Deze kleine vogel die een druppel water brengt om een bosbrand te blussen. Ik heb het vuur niet geblust, maar mijn druppel water meegenomen. Ik kon het niet nalaten dat te doen …
Ik kom terug op het nieuwjaar wensen. Doe wensen voor jezelf, voor je kinderen, voor je dierbaren, voor de wereld. Wensen in de vorm van een druppel. De oceaan bestaat uit ontelbare druppeltjes. Wees verantwoordelijke kolibries. Verantwoordelijk voor het land, niets minder …
Tegen het virus zullen we uiteindelijk een vaccin vinden. Om de aarde te redden, is er geen vaccin. Maar alleen bewustzijn. Doe je inzet ! Richt niet te hoog of te goed. Wees ook niet te bescheiden … Aarzel niet om oude gewoontes in twijfel te trekken. Probeer eenvoudige maatregelen te nemen om verspilling en onnodige vervuiling tegen te gaan. Om de relatie met de natuur en met mensen op een andere manier te ervaren. 2021 wordt vast en zeker een goed jaar.
Joseph BURGRAFF