Een ecologische lente … Vier de planeet!

Een ecologische lente … Vier de planeet!

 

De Internationale Dag van het Geluk vindt elk jaar plaats op 20 maart: het valt dus tegelijk met de komst van de lente. Een gelukkig toeval, want natuurlijk is de lente een seizoen dat bevorderlijk is voor geluk! Of je nu in de stad of op het platteland woont, het is een tijd om de ramen te openen, je longen en geest te luchten en te genieten van het plezier van het luisteren naar de zingende vogels! De natuur komt tot leven en kleurt groen. Het is een genade.

In de lente is alles symbolisch: de natuur komt eindelijk uit haar winterslaap, het sap stijgt, de knoppen barsten, de temperatuur stijgt en de zon schijnt… wat een explosie van kleuren en geuren die zin geven om te leven, heel gewoon…

In het voorjaar is alles mogelijk. Het is biologisch, lichaam en geest zijn alert, klaar om te veranderen en nieuwe gewoonten aan te nemen zonder te klagen.

 

Het is tijd om de grond in onze tuinen om te spitten. Zoals alle schatten van de natuur, vereist een gezonde en evenwichtige bodem een delicate bewerking. Het is beter de grond te beluchten dan hem brutaal te keren! Maak de grond los om hem te laten ademen. Een bodem die leeft, is een bodem die ademt! Het belangrijkste is om de grond los te maken door hem te roeren in plaats van hem om te keren. Je krijgt zo lichtere grond voor je gewassen. Het water infiltreert beter, je watergift is efficiënter. Je kan je grond het hele jaar door beluchten, zolang het maar niet vriest! Op een natuurlijke wijze tuinieren, met respect voor het evenwicht van je bodem. Als het zo belangrijk is om te beluchten in plaats van systematisch te graven, dan is dat in het belang van de micro-organismen die onder het oppervlak leven. Zonder deze talloze onzichtbare bondgenoten zou er niets kunnen groeien! Het omwoelen van de grond verstoort het rijke en gevarieerde leven dat je bodem vruchtbaar maakt, van microben tot regenwormen. Voor ons is één ding duidelijk: als je je realiseert hoeveel elke plant die groeit een geschenk van de aarde is, wordt natuurlijk biologisch evident. Naast het beschermen van je bodem, is de kans kleiner dat je hun kwetsbare wortels beschadigt. Door te tuinieren kan je beter rekening houden met de behoeften van je bodem. Als beloning krijg je dan een prachtige tuin en een overvloedige oogst!

 

Denk ook aan ergonomie door te kiezen voor gereedschap van goede kwaliteit. Kortom, kies zoals altijd voor eenvoud en welzijn: de natuur zal je belonen! Nogmaals, de belangrijkste vraag die naar voren komt, is die van respect voor de natuur, die steunt op de gevoeligheid van iedereen om te herleven en alles weer groen te te laten worden.

Er zijn eenvoudige gebaren, soms een beetje complex, maar de mogelijkheid om de natuur te laten ademen, biedt zich aan voor aan alle mensen. Als je in de natuur wandelt, blijf dan op de paden om de planten niet te beschadigen en hou je hond aan de lijn zodat hij geen wilde dieren afschrikt.

 

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke producten in je tuin en zeg nee tegen bestrijdingsmiddelen! Gooi je afval nooit in de natuur, houd het bij je tot je een vuilbakje tegenkomt! De onophoudelijke oproepen van paus Franciscus voor het behoud van de schepping vallen binnen dit kader. Creëer harmonie met de omgeving waarin we leven, want alles is nauw met elkaar verbonden.

 

Mogen wij met de Lente een nieuwe dynamiek aangaan met onze moeder Aarde.

 

Alain Boubag