Wat staat ons nu te doen?
September
Begin september is het eerste gespreksonderwerp Covid, die veel dingen heeft veranderd in onze manier van samenleven en onze gewoonten. Vragen rijzen: wanneer keren we terug naar een “normaal leven”, zonder mondkapje, zonder 1,5 m. afstand …
Maar Covid is niet alleen verantwoordelijk voor al het kwaad: het was ook een aanleiding voor daden van solidariteit, mededogen en zorg. Het was een gelegenheid tot nadenken: het belangrijkste is niet hoe we hieruit komen, maar hoe de volgende generatie er uit zal zien. Is dit nu niet het moment om onze manier van leven te veranderen? Covid is zowat het signaal voor wat er niet goed gaat. Zo rijst de vraag: hebben we de hulpbronnen van de aarde niet op afbetaling verbruikt? Branden we de kaars niet aan beide uiteinden?
Op zaterdag 22 augustus 2020 was de dag dat de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen verbruikt die de planeet in een volledig jaar kan vernieuwen. De “te veel gebruiken” begon in het begin van de jaren zeventig en is sindsdien gestaag gegroeid. In 2020 begon het drie weken later dan in 2019 (29 juli). Deze kering van de trend kan worden verklaard door de Covid-19-pandemie, die hele delen van de menselijke activiteit heeft stilgelegd.
Wie is verantwoordelijk ? Wat kunnen we eraan doen? Wij kunnen de wereld niet veranderen. Op ons niveau zijn er echter wel tekenen die in de goede richting gaan, die een symbolische betekenis hebben. We geven een lijst met verbetertips die door ons allen, door elk van ons kunnen worden toegepast:
1. Vervoermiddel: wandelen, fietsen, carpoolen …
2. Het herstellen van sociale banden: plekken waar het goed is om elkaar te ontmoeten, elkaar te helpen … bv.: reparatiecafé
3. Start van burgerinitiatieven. bv.: gemeenschappelijke tuinen. Nog eenvoudiger: deel uw tuin. Deel fruit of groenten.
4. Jongeren en kinderen: laat ze de natuur ontdekken en liefhebben, bied ze goede consumptiegewoonten aan.
5. Spiritualiteit: zoals Franciscus van Assisi, dank God voor broeder zon, voor de aarde die ons voedt, voor het water dat dorst lest en leven geeft …
6. Vastgoed: spaar op overdreven verwarming. Maak soms de keuze: zet de thermostaat wat lager en trek een trui aan …
7. “Groen label”: kies voor blije soberheid. Je kan dat. Groen, ik hoop …
8. Consumptie, gewoontes: deel goede recepten, zet een systeem van gratis diensten op (kinderopvang, gedeeld vervoer, enz.)
9. Moedig deze veranderingen aan, we noemen het een ecologische omschakeling. Praat erover in je gezin, met buren.
10. Een “integrale” ecologie, voorgesteld door paus Franciscus, is een keuze voor een levensstijl, waarbij ruimte wordt gemaakt voor anderen, de meest behoeftigen, de uitgeslotenen.
Het zijn voorstellen, het is geen nieuwe lijst met tien geboden. Maar de beste voorstellen zijn diegene die je zelf vindt, zoals ik jullie vorige maand heb voorgesteld.
Als je nog niets hebt gevonden, of nog niet hebt gezocht, is het nog niet te laat … Veel succes, wees creatief en inventief.