Oekraïense vluchtelingen in Gentinnes

« De gemeenschap van Gentinnes verwelkomt 8 Oekraïense mensen, 3 volwassenen en 5 kinderen (van 12 tot 3 jaar oud).

Wij bieden volledig uitgeruste kamers, voedsel, en hulp bij administratieve procedures. Communicatie zou moeilijk zijn zonder de vertalers van de smartphones. Wij hebben allemaal, ook de jongsten, smartphones die veel worden gebruikt, niet alleen voor spelletjes maar ook voor afstandsonderwijs.

We delen dezelfde eetkamer en dezelfde keuken.

Bovendien hebben wij een zaal ingericht en geopend “voor gebruik door Oekraïners”, niet alleen “de onze” maar ook die van het dorp en zelfs van omliggende dorpen. Op dit moment komen daar zo’n dertig mensen bijeen. In een bijgebouw is er ook een klein depot voor kleding, schoenen en speelgoed. Zij hebben de sleutel van deze kamer en beheren hem. Het is een ontmoetingsplaats voor hen, waar ze twee of drie keer per week basiscursussen Frans organiseren, met de hulp van vrijwilligers uit het dorp.
De lokale televisiezender Canal Zoom kwam een korte film maken over deze receptie.

Wij nemen ook deel aan het beraad en de organisatie van de diensten die de gemeente aanbiedt voor alle opgevangen vluchtelingen; wij verwachten er een honderdtal.

De komst van deze vluchtelingen is een welkome aanvulling op de middelbare leeftijd van de gemeenschap. »